O aferi hipokrat - još jedno zamazivanje očiju


"SVEUČILIŠNE profesore podmićivalo se platama pršuta, službenike Fonda za privatizaciju pekama, a sada smo otkrili da se liječnike potkupljivalo čak i - trgovačkim bonovima.
'Kao mito za liječnike dobivali smo bonove za razne trgovačke lance', posvjedočila je jedna djelatnica Farmala u Novom listu. 'Uglavnom smo dobivali bonove u protuvrijednosti 20.000 kuna da ih raspodijelimo liječnicima koji su uzimali naše lijekove'.
Kad su ih prestali dijeliti, liječnici su im prijetili da će ih, ako ih pod hitno ne nabave, prijaviti upravi ili inspekciji. I igrali na emocije: 'Znate li vi da dolazi Božić?'.



Zaglavili zbog bonova
Sudeći po ovome, daleko su oni dani kad je sada pokojni riječki kardiolog Ognjen Šimić dobio devet, odnosno pet godina zatvora zbog uzimanja od pacijenata mita od tri tisuće eura.
Sada će neki zaglaviti zbog bonova za Konzum.
A kako je krenulo, mogli bi uskoro biti sretni ako im se ponudi kolekcija značaka, prašak za veš i čokolada za kuhanje. U ovom novoproglašenom izvanrednom stanju nema više prostora za izvanredne darove.
Ali ne treba brzati, ovdje se radi samo o jednom malom Farmalu.

Mali Farmal, velika afera
Ako je Bajićeva medijska mašinerija istragu protiv firme iz Ludbrega koja podmićuje trgovačkim bonovima (i auto felgama, televizorima, putovanjima...) nazvala najvećom antikorupcijskom akcijom u Hrvatskoj, kako bi se tek nazvale istrage protiv većih farmaceutskih kompanija.
I protiv ozbiljnih doktora.
Farmal je bio tek 24. po prodaji u Hrvatskoj, sa samo dva posto udjela na tržištu, i sigurno nije jedini "podmazivao" liječnike. To se, uostalom, vidi i ih HZZO-ove kaznene prijave na kojoj se, pored Farmala, nalaze još i Belupo i Jadranski galenski laboratorij, ali to bi za Mladena Bajića već bilo previše.
On više voli pokazne vježbe. Upis za seks. Ispit za pršut. Firmu za peku. Mito za bonove. Polančec za studiju. Sanader za proviziju. I to je uglavnom to.
Godinama se priča o pokradenim milijardama, a Bajić nam uporno odgovara kavama, pršutima, felgama, reflektorima i bonovima.

Što je s ostalih 98 posto tržišta?
Akcijom protiv Farmala obuhvaćeno je desetak posto obiteljskih liječnika koji su primali darove od tvrtke koja zauzima dva posto tržišta. Što se događa s firmama koje imaju 98 posto tržišta? Kako one plasiraju svoje lijekove na ovom skučenom tržištu?
Bajić je odlučio iskoristiti Farmal za još jednu od svojih pokaznih vježbi. Računajući s tim da je metak u cijevi ubojitiji od ispaljenog metka.
A taj metak poslužit će ministru zdravlja da jednim pucnjem ubije dvije muhe.

Ostojićev metak
Rajko Ostojić svojom kaznenom prijavom protiv Farmala udario je na jednu stranu u pregovorima o cijenama koji traju između Ministarstva zdravlja i proizvođača lijekova, šaljući vrlo jasnu poruku ostalim farmaceutskim kompanijama koje djeluju na hrvatskom tržištu.
S druge strane, istraga protiv 350 liječnika zbog korupcije dobro će poslužiti i ministru Ostojiću i hrvatskoj Vladi kad za koji mjesec padne odluka o rezanju plaća u državnim i javnim službama. Pa da vidimo koji će se doktor usuditi pobuniti.
Odmah će im netko nabiti felge na nos.
I podsjetiti ih da su im bonovi samo lijepa uspomena. Barem kao mito."

Via Index.hr (T. Klauški: U izvanrednom stanju i bonovi su mito - od 13.11.2012.)


Rado bih na to iz osobnog (tj. obiteljskog) iskustva dodao još dvije-tri činjenice. Pritom ću zbog jednostavnosti, a ne zbog generaliziranja! koristiti imenice profesor, nastavnik i liječnik u jednini i množini.

Profesorima i nastavnicima je prije nekoliko godina zabranjeno primanje poklona u vidu razredničkih planera/kalendara ("rokovnika") od strane izdavačkih kuća čije udžbenike koriste, zbog sumnje primanja mita. U izvanrednom stanju i kalendari su mito.

Profesori i nastavnici jednako kao i liječnici obavezni su tijekom godine prikupljati bodove posjećujući stručne skupove, seminare i kongrese. To dakako čine u svoje slobodno vrijeme, mahom vikendom, bez naknade u vidu dnevnice, a sretni su kada barem dobiju naknadu za prijevoz.

Već tu prestaje svaka sličnost.

Dok se profesori i nastavnici uglavnom ograničavaju na županijske seminare, osim ako uspiju u svojoj režiji (čitaj: bez dnevnice, bez putnih troškova i uz boravak kod rodbine/prijatelja, ali uz nadoknadu eventualnih izgubljenih sati nastave - opet u slobodno vrijeme) posjetiti neki od republičkih seminara - dakako osim ako su iz neke bolje (čitaj: zagrebačke) škole, kojima "naravno" nije problem otići na par dana u Opatiju ili Dubrovnik, liječnicima ovakve seminare plaćaju i organiziraju farmaceutske tvrtke. Dovode se stručnjaci iz određenih disciplina, organizira se prijevoz, hoteli, večere, izleti i zakuske.

Pritom se dakako provodi PR i reklama određenog preparata dotične farmaceutske tvrtke.
No, naravno to nema nikakav obvezujući karakter. Tako barem tvrde liječnici.

Osobno mi je dakako draže, ako takvu vrstu promocije provodi neka "naša" tvrtka, a ne prepakiravači lijekova iz uvoza.



Primjedbe